sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Tarkistako ostoskuittisi?

Suomalaiset tekevät päivittäin tuhansia ostoksia erilaisissa kauppaliikkeissä. Päivittäistavarakaupan tammi-joulukuun myyntikertymä oli [1]11.815,9 milj. euroa ja myynnin arvo kasvoi vuodesta 2006 3,9 %.
*****
Kauppojen kassajärjestelmissä on satojatuhansia hintatietoja, jotka ovat pääosin oikein mutta moniko tarkistaa ostoskuittinsa kun ostokset on suoritettu? Kauppojen kassajärjestelmien tuotehinnat syötetään järjestelmään ihmisten voimin, joten virheitä sattuu jokaiselle ihmiselle.
*****
Itse en ole tarkistanut ostokuittejani pitkään aikaan kun olen luottanut siihen, että ne ovat niin kuin pitääkin mutta jostain syystä tarkistin eräällä kauppareissulla ostoskuitin jo kauppaliikkeessä. Epäilin erään tuotteen hinnan oikeellisuutta kuitissa. Tuotteet hyllyssä ilmoitettiin yhteishintana. Kävin esittämässä asiani kaupan neuvonnassa ja virhehinta tuotteessa oli 1.65 euroa (10.82 markkaa) kauppiaan eduksi.
*****
Asia korjattiin mutta paljonko tämänkaltaisia virheitä on niissä tuhansissa ostoskuiteissa, joita päivittäin tulostetaan kauppojen kassajärjestelmistä. Virheellisistä ostokuiteista ei olemassa mitään tilastotietoja ja niistä rahamääristä, jotka jäävät joko asiakkaan tai kauppiaan tappioksi.
*****
Kauppaliikkeiden asiakkaiden omasta aktiivisuudesta on kiinni se, että tarkistaako ostoskuitit niin, että ne ovat ilmoitettujen hintojen mukaiset. Kauppojen tietojärjestelmien työntekijöiltä vaaditaan erityistä tarkkuutta kaupan järjestelmien päivittämisessä, ei ole kenenkään edun mukaista, että virheitä on tietojärjestelmissä.
*****
Omat ostoskuitit tulen tästä eteenpäin tarkistamaan ja jos virheitä on joko kauppiaan eduksi tai päinvastoin niin ne korjataan yhteistyössä kauppaliikkeen edustajan kanssa.

Ei kommentteja: