sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Volvo-mies ja ympäristö

Maapallon ilmastomuutos on ollut keskusteluareenoilla monella taholla ja julkisuudessa viimepäivinä. Takana ovat Balin ilmastokokouksen ja Euroopan Unionin merkittävät päätökset jarruttaa maapallon ilmaston lämpenemistä. [1]EU on asettanut 20 prosentin päästöjen leikkaustavoitteen vuoteen 2020 mennessä. Eri asia on ovatko toteutettavaksi aiotut toimenpiteet oikean suuntaisia.
*****
Poliitikot ovat puhuneet, että energian lisäpanostukset nojautuisivat uusiutuvien energialähteisiin. Energiapolitiikassa tulee huomioida kaikki päästöttömät tai vähän saasteita tuottavat energiamuodot. Kokonaisuudessa ihmiskunta on kovan haasteen edessä niin, että elämä säilyisi maapalolla.
*****
Kaikessa keskustelussa puhutaan nyt niistä toimista, joita eri maiden hallitukset ovat valmiita tekemään. Vähitellen tiedämme enemmän siitä, että nykyinen säälimätön uusiutumattomien ja uusiutuvien luonnonvarojen riistokuluttaminen on tuhontie. Yksi ratkaisevin tekijä on se mitä ihmiset ovat valmiita tekemään, että ilmastomuutoksen jarruttaminen onnistuisi.
*****
Eräissä keskusteluissa Volvo-mies sanoi, että yksittäisen ihmisen toimenpiteet ilmastomuutoksessa eivät ole merkityksellisiä niin kauan kuin esim. [2]Venäjän Kuolan niemimaalta tulevat saasteet tuhoavat Lapin metsiä tai Itämeren rantavaltiot likaavat kotimertamme. En tiedä onko tämä yleinen mielipide mutta me voimme ohjailla kulutustuotantoa omilla valinnoillamme jos niin tahdomme.
*****
Mutta myös tuotteiden tuottajien tulee omalta osaltaan olla näissä talkoissa mukana niin, että he tuottavat sellaisia tuotteita, jotka täyttävät yhdessä sovitut ympäristökriteerit. Vastuun väistäminen ympäristökysymyksissä on aina helppoa vetoamalla siihen, etteivät valtiot tai yritykset sekä ihmiset tee osuuttaan luonnonvarojen säästämisessä.
*****
Mutta mielestäni luonnonvarojen suojeleminen ja ilmastomuutoksen vastainen taistelu tulee käydä kaikilla tasoilla niin valtioiden, EU:n ja YK:n tai yksittäisten kansalaisten keskuudessa koska kaikista ympäristönsuojeluun tähtäävistä toimista muodostuu kokonaisuus, joka vaikuttaa lopputulokseen.
*****
Asia saattaa tuntua yksittäisen ihmisen kannalta ajateltuna merkityksettömältä mutta jos samankaltaisen ajattelutavan ympäristökysymyksissä omaksuu esim. n. 5 miljoonaa suomalaista, niin sillä on vaikutuksensa suuntaan, jolla mm. energiatuotantoa yllä pidetään Suomessa tai tuotetaanko sellaisia autoja, jotka ovat ympäristöystävällisiä tai millä tavalla tuotetaan sähköä sekä kulutustavaroita tulevaisuudessa.
*****
Voin kertoa, että tiedän meidän ihmisten olevan raadollisia ja valitsemme sen suuremmin ajattelematta ympäristövaikutuksia, joita palveluilla tai tuotteilla on ympäristöön. Mutta me olemme nyt ympäristövalintojen edessä, jotka vaikuttavat kauas tulevaisuuteen. Sanomattakin on selvää, että maapallon asukkaat tulevat maksamaan kovan hinnan siitä kun tuotteiden tuotannossa ja palvelutuotannossa ei ole huomioitu riittävästi ympäristökysymyksiä. ______________________________
[1] EU:n ilmastopaketin arvio
[2] Arktinen alue ja Kuolan niemimaa

Ei kommentteja: