sunnuntai 27. tammikuuta 2008

Kesäkengät talvella?

Suomen neljä vuoden aikaa asettaa omat vaatimuksensa pukeutumiselle niin, että paikasta A paikaan B voidaan kulkea vartalo suojattuna kylmältä, kuumalta ja sateelta. Työni vuoksi tulee seurattua ihmisten käyttämiä kenkiä, jotka kuuluvat olennaisena osana nykyihmisen selviämiseen säässä kuin säässä.
*****
Suomen kenkämarkkinoilla on monenlaisia kenkiä, niitä tuodaan sellaisista maista, joissa ei ole yhtä vaativia luonnonolosuhteita kuin Suomessa. Nykysuomalaiset ovat omaksuneet etelä eurooppalaisten kenkämalliston kun enää ei osata valita sään mukaisia jalkineita tai saneleeko muoti jalkineen käytön?
*****
Suomalainen erityispiirre on, että täällä talvet ovat vaihtelevia säätyypeiltään kuten nyt meneillään oleva talvi (?). Erään työpaikan tapaturmatilastojen kärjessä ovat kulkuväylillä kaatumiset kun sääolosuhteista johtuen pihat ovat osittain liukkaita vaikka liukkauden torjuntaan käytettiin eräänä talvena 21 (n.20 m³ kuorma = n. 420 m³) täysperävaunullista rekkakuormaa soraa. Onneksi toistaiseksi näissä esimerkkitapauksessa on selvitty ruhjeilla mutta vakavampiakin sairaustilastoja asiasta löytyy.
*****
Samalla olettaisi, että ihminen arvioi kulkuväyliä liikkumisen kannalta niin, että onko väylä turvallinen ja onko vaihtoehtoista reittejä? Mutta siitä me ihmiset mennemme mistä on aita matalin. Erään [1]vakuutusyhtiön mukaan Suomessa sattui vuonna 2007 heidän mukaansa yli 50 000 tuhatta liukastumistapaturmaa.
*****
Tapaturmien ehkäisyssä ovat kengät ratkaisevassa roolissa kun lähes poikkeuksetta kulkijoilla on sellaiset kengät, jotka eivät sovellu käyttötarkoituksensa mukaiseen sääkeliin. Nykyiseen talvikeliin eivät sovellu kesälenkkarit tai etelä eurooppalaisille tarkoitetut sileät ja ohutpohjaiset jalkineet tai sitten itse ottaa tietoisen riskin mahdollisesta tapaturmasta liukastumisen seurauksena.
*****
Ihmisellä on myös omavastuu itsestään kun liikkuu eri kohteissa työnsä tai muun seikan takia teillä ja toreilla. Useilta liukastumistapaturmilta olisi vältytty jos ihminen olisi valinnut suomalaiseen säähän sopivat jalkineet, jotka estävät kastumista ja lisäävät jalan pitoa.
*****
Tuskin kukaan talvikelillä (?) ajaa ilman nastoitettuja renkaita tai jos ajaa niin rikkoo ainakin lakia niin että Suomen luonnonolosuhteisiin sään mukaiset varusteet muotivirtauksien ohjailusta huolimatta.
_________________
[1] "Miten pysyisimme pystyssä"?

Ei kommentteja: