sunnuntai 10. helmikuuta 2008

3020 euroa?

Kauppalehti julkaisi käsittämättömiä lukuja palkkatasosta ja sen mukaan miehet ansaitsevat keskimäärin [1]3020 euroa kuukaudessa (n.19 809 markkaa) ja naisten vastaavat luvut olivat 2450 euroa kuukaudessa (n.14 750 markkaa). Kyllä se on kukkua, että tällaiset tulot lirahtaa tavallisen tehdastyöläisen kukkaroon kuukaudessa.
*****
Jutussa ei kerrottu mistä ja millä tavalla luvut on satu aikaan muuta kuin, että Tilastokeskuksen mukaan nimellisansiot olivat nousseet 5,2 prosenttia loka-joulukuussa vuoden takaisiin lukuihin verrattuna, johon lehti viittaa jutussaan.
*****
Tilastokeskuksen sivuilta ei löytynyt mitään tietoa asiasta kun pengastin sivua niin, että löytäisin vahvistuksen kirjoitetulle asialle. Meikäläisen saaman palkkatulon perusteella laskelmassa on 700 euron ammottava aukko kuukaudessa.
*****
Eikä tuo aukko hyvin äkkiä ole kurottuna umpeen, tuskin koskaan työhistoriani aikana kun eläke häämöttää toivottavasti n. 9 vuoden päästä. Olettaisi, että talouselämän äänitorvena toimiva Kauppalehti ei kirjoittaisi palkoista näin löysin perustein. Pitäisi ainakin kertoa mittatikulla olleet asiat ja millä tavalla lukuihin on päädytty.
*****
Palkankorotukset tällä sopimuskierroksella teollisuudessa eivät herätä toiveita paremmasta kulutukseen jäävästä osuudesta kun hinnat lähtivät heti nousukiitoon kun tuloneuvottelijat tulivat työantajien neuvottelukammareista ulos. Kuluttajahintoja nostivat päivittäistavarakaupat, elintarviketeollisuus, asumiskustannukset ja sähköntoimittajat. Se ken muuta väittää puhuu potaskaa! Eli palkankorotusvarat syötiin heti kättelyssä kun perustarvikkeiden hinnat kohosivat, joita tarvitsevat kaikki palkansaajat.
*****
[2]EK mieluusti kertoo, että palkankorotukset aiheuttavat hintoihin nousupaineita. Mutta he ovat pelureita ja älyllisesti epärehellisiä kun he eivät kerro samalla, että tuotteiden muut tuotantokustannukset ovat kohonneet myös pilviin kun mm. raaka-aineet tai energian hinnat ovat nousseet. Kansa-ja ammattikoulun oppimäärällä käsitettynä palkat ovat vain osa tuotantokustannuksien kokonaisuudesta, jotka vaikuttavat tuotteiden kuluttajahintaan.
_____________________________
[1] Jokamies tienaa
[2] Elinkeinoelämän Keskusliitto EK

Ei kommentteja: