sunnuntai 10. helmikuuta 2008

Virtuaalihemmot?

Virtuaalinen hahmoni elää omaa elämäänsä satoina sähköisinä impulsseina tietoverkoissa ja muissa internet avaruuksissa. Ulkopuoliset voivat tehdä monenlaisia arvioita luoteestani vertailemalla kaikkea sitä virtuaalista tietoa, jota minusta on erilaisissa internet-sivustojen rekistereissä. Mutta vastaako se todellista luonnettani se on eri asia.
*****
Osassa internet-sivustoissa toimivat viidakonlait, joissa voi anonyymisti kirjoitteella sellaista tekstiä, joka paperiversioissa veisi lehden edustajan Julkisensanan neuvostoon tai rikosoikeuden tuomarin pakeille. Sivustoilla on ns. valvojia tai niissä voi ilmoittaa hävyttömistä teksteistä mutta kirjoittajat eivät joudu useinkaan rikosoikeudelliseen vastuuseen julkaisemastaan tekstistään.
*****
Yhteiskunnan toimintoja siirrettään jatkuvasti sähköiseen muotoon, joka mahdollistaa nettirikosten yleistymisen siihen mittaan, että se voi karata lainvalvojan käsistä. Osaksi näin jo on käynytkin kun erilaiset nettisivustot mahdollistavat täysin perättömien tietojen levittämisen.
*****
Netin ns. vapaiden yhteisösivustojen kirjoituksiin tai tietoihin tulee suhtautua suurella varauksella. Internetin virtuaaliyhteisön viestintään osallistuminen on parhaimmillaan rikastuttava kokemus mutta todellista henkilökuvaa ei tule koskaan antaa yhteisönsivustolle silloin kuin et tunne henkilöä tai henkilöitä henkilökohtaisesti.
*****
Netti on nykyajan nuorisoseura tai työväentalo, josta haetaan sosiaalisia suhteita, uutta tietoa (virtuaalikirjasto) tai muuta ajan harrastetta, joissakin tapauksissa anonyymisti. Kynnys mennä virtuaaliyhteisöön erittäin matala, jossa ei joudu laittamaan likoon inhimillisiä sosiaalisia taitoja vuorovaikutussuhteeseen. Ainostaan sanat tai kuvat sinkoilevat sähköisesti sekä muutamalla näppäilyllä pääset yhteisöstä eroon jos ei satu kiinnostamaan sivuston jorinat.
*****
Mutta virtuaaliyhteisö mahdollistaa myös ihmisen vapaaehtoisen erakoitumisen, joka voi aiheuttaa kyynistä suhtautumista elämän inhimillisyyteen ja sosiaaliset taidot jäävät kehittymättömiksi. Kuten eräissä peliyhteisöissä, joissa osa virtuaalipeleistä on erittäin väkivaltaisia.
*****
Eristävätkö nämä yhteisöt nuorten persoonallisuuden vääristymistä niin, että elämänkysymyksiä ryhdytään ratkomaan virtuaalipelin tyyliin. Se vain on niin, että lapset ja nuoret oppivat huomattaan vanhempiensa asenteet elämästä, joita he toteuttavat omassa elämässään.
*****
Toivottavasti lasten ja nuorten elämän tiennäyttäjiä eivät ole ainoastaan nämä virtuaaliyhteisöt. Avainasemassa virtuaaliyhteisöjen ulkopuolella ovat ihmisen todelliset sosiaaliset ja fyysiset yhteisöt, jotka asettavat toivottavasti ne ihmisten yhteiset elämänrajat.

Ei kommentteja: