keskiviikko 20. elokuuta 2008

Ylen bluffi ruokakorista


Yle julkaisi joku aika sitten näyttävästi ns. ”ruokakoritutkimuksen”, jonka olivat suorittaneet toimittajat Helsingissä, Tukholmassa, Berliinissä, Moskovassa ja Washingtonissa. Pidän ”tutkimusta” nollatutkimuksena, jollaista ei olisi odottanut yleishyödyllisen televisio-ja radiokanavan julkaisevan.
*
Tutkimus oli täyttä bluffia eikä kerro koko totuutta ruoan hinnasta muuta kuin osittain ko. kaupunkien osalta. [1]Ylen sivulla jutusta saa sellaisen käsityksen, että koko Suomessa on samanlainen hintataso kun jutussa sanotaan, että ” Suomi näyttää olevan suunnilleen Berliinin ja Washingtonin tasolla…”.
*
Toivoisi ammatikseen uutisjuttuja tekeviltä tarkkuutta asioitten ilmaisussa. Helsinki on aivan erimaailma kuin esim. Nurmo myös ruoan hinnan suhteen. Ruoan hinta on noussut voimakkaasti kevään ja kesän aikana sitä on kenenkään turha kiistää, myös Suomessa. Lähikaupassa maitolitra maksaa jo 0.89 - 0.99 euroa litra ja muut peruselintarvikkeet ovat myös nousseet.
*
Työskentelen itse ruokatehtaassa mutta pidän tulotasooni nähden ruoan hintoja sikakalliina! Ruoan hinnan kohoamiseen on monia syitä ja turha on ensimmäisenä työntekijöiden palkkoja tuoda keskusteluun ruoan hintakysymysten yhteydessä. Se on tietysti helppoa mutta halpamaista. Ruoan hintaan vaikuttavat monet tekijät mm. öljyntuottajien hinnan korotukset sekä yleismaailmallinen kehityssuunta.
*
Lapsiperheillä on tekemistä siinä, että ruokalista pysyy monipuolisena sekä ravitsevana nykyisellä palkkatasolla. Ruoan hinnan kohoaminen johtaa siihen, että ihmiset siirtyvät todennäköisesti ns. halvemman hintaluokan tuotteisiin, jolloin se käynnistää lumipalloefektin ja ajaa entistä ahtaammalle suomalaisen ruoan tuottajien osapuolet.
*
Kysyä sopii mitkä ovat tarkoitusperät Ylen ruokakoribluffilla?
________________
[1] Yle ruokakori

Ei kommentteja: