lauantai 31. toukokuuta 2008
Saippuaooppera!
Aika kummallista on, että rahoituksen kohteena oleva kansanedustajaehdokas halutaan pitää tietämättömänä vaalirahoituksen todellisista lähteistä. Tämänkaltaiset lausunnot herättävät lisää kysymyksiä ja epäilyjä siitä, että vaalirahoituksessa on jotain hämärää.
Eduskuntavaalien rahoituksen ympärillä vellova uutisointi ja keskustelu saavat yhä enemmän saippuaoopperan piirteitä. Poliittisen opposition eräät puolueet ovat jo vaatineet enneaikaisia eduskuntavaaleja rahoitus-sotkun vuoksi.
Eduskunnan oppositio on tässä asiassa myös ”kussut kenkäänsä” kun he ovat lisänneet turbulenssia vaikka todennäköisesti heilläkään ei ole täysin ”puhtaat jauhot pussissa”.
Vaalirahoituksien sotkut luovat demokratian ylle pitkän varjon ja se on lisännyt politiikan uskottavuuskriisiä. Tulevissa vaaleissa tulemme näkemään sen onko poliittisilla sotkuilla vaikutusta kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen.
perjantai 23. toukokuuta 2008
Menneisyyden kosketus
*****
Katselin televisiosta eräänä iltana keskusteluohjelmaa, jossa oli haasteltavana mm. YUP-yhtyeen solisti Jarkko Martikainen. Haastattelija kysyi, että miten yhtyeen laulut syntyvät. Martikainen sanoi kirjoittavansa ne käsin ja sitten vasta tietokoneella. Hän perusteli käsin kirjoittamista sillä, että hän ”tuntee olevansa ikiaikaisen perinteisen käsityön jatkaja” (lainaus ei ole sanatarkka).
*****
Tuo Martikaisen haastattelulausuma aiheutti aivomyrskyn päässäni. En ole koskaan ehkä tietoisesti ajatellut asioita tästä näkökulmasta, että ihminen tekee monia, ellei satoja asioita elämässään, jotka periytyvät satojen vuosien takaa.
*****
Ihmisen kirjoitetun kielen ja [1]”paperin” keksimisen jälkeen kirjoitettujen sanojen ”massa levitykseen” käytettiin käsinkirjoitettuja tekstejä. Olen eri järjestötoiminnan vaiheissa törmännyt käsikirjoitettuihin järjestölehtiin se on vaatinut sen ajan ihmisiltä äärimmäistä sitkeyttä ja uskoa sanomansa oikeutukseen.
*****
Kun keksittiin sanojen tai kuvien levitykseen puupiirrospainotekniikka, joka kulkeutui Eurooppaan [2]Kiinasta ja 1400-luvulla keksittiin irtokirjainpainotekniikka. Niin tällaisen kehityskaaren kautta on tultu nykyiseen puhutun tai kirjoitetun tekstin ”räjähdysmäiseen” levitystapaan, ja nyt tiedämme lähes reaaliajassa maapallon tapahtumat.
*****
Nykyhetkessä sanoja ja kuvia vyöryy eteemme sellaisella vauhdilla, että on erittäin työlästä erottaa se olennainen tieto, jota kulloinkin tarvitaan ihmisen elämässä.
****
P.S. Oppinut tuttavani on kommentoinut blogi kirjoituksiani ja hän on sitä mieltä, että ne ovat liian pitkiä luettavaksi internetissä, näin ehkä on?, jatkossa pyrin kirjoittamaan aiheen ytimen ”pähkinän kuoreen”. Olennainen asia tai valokuva on aina tietysti tekijänsä näköinen.
______________________
[1] Kirjapainotaito
[2] Paperin historia
sunnuntai 18. toukokuuta 2008
Julkinen rippituoli
*****
Kansanedustajat ovat nyt kilvan muuttaneet vaalirahoitus-selvityksiään ja ripittäytyneet julkisuudessa. Mutta monet kansanedustajat ovat olleet muka tietämättömiä mistä ovat peräisin vaalikampanjarahat. Kyllä se on kukkua! Tällaisten lausuntojen antajat aliarvioivat äänestäjiä tai sitten vaalirahoitusta saaneet ovat täysin välinpitämättömiä siitä, että mitä kampanjarahoituksen taustalla tapahtuu.
*****
Lähes kaikilla Eduskuntaan läpimenneillä kansanedustajilla on tukiyhdistyksensä tai sellaisena toimii puolueyhdistys. Vaaleissa kansanedustajaehdokkaat tarvitsevat vaalirahoitusta ja siinä mielessä tukiyhdistykset ovat tarpeellisia. Mutta myös vaalikampanjatukiyhdistysten ja puolueyhdistysten rahalähteet tulee julkaista vaalirahoitus-selvityksissä niin, että ketkä ovat ehdokkaan tukirahojen lahjoittajia.
*****
Asian todellisuus on se, että ilman vaalirahoitusta demokratiaan kuuluvia vaalikampanjointeja ei käydä vaaleissa. Toiset ehdokkaat kykenevät keräämään rahoitusta paremmin viitekehyksistään kuin toiset. Arpajaisilla ja tukihenkilöiden mahdollisesti lahjoittamilla pikkusummilla ei pitkälle pötkitä kun ehdokkaiden kampanjoihin tarvitaan heitä tukevia vaalimateriaaleja.
*****
Demokratiakilpi tässä farssissa on tahriintunut vakavasti kun vaalirahoituksen alkulähteitä on salailtu ja vähätelty. Vaalirahoituksen salamyhkäisyydellä on saatu se aikaan, että politiikan ja yhteiskunnallisen toiminnan uskottavuus on koetuksella ihmisten mielissä.
*****
Politiikan imago ei ole ollut viime vuosina ihmisten arvoasteikossa kovin korkealla sen osoittavat osittain vaalien äänestysprosentit. Nyt julkisuudessa esillä oleva vaalirahoitussotku on jo ehtinyt vaurioittaa demokraattisten päätöksentekoelinten uskottavuutta peruuttamattomasti.
*****
Syntyneitä uskottavuusvaurioita on hyvin vaikea korjata vaikka tässä tapauksessa kansanedustajat ovat tehneet julkisen paineen alla tunnustuksia vaalirahoituksestaan. Vaalirahoituksen selvityslakia tulee korjata pikaisesti niin, että myös tukiyhdistysten rahoituslähteet ovat julkisia.
*****
Vaalitukiyhdistysten tukemisella rahalahjoituksin ei sinänsä ole mitään väärä kun jokainen voi tukea demokraattisissa yhteiskunnissa sellaisia aatesuuntia kuin haluaa. Mutta jos lahjoittajataholla on tarkoitus vaikuttaa päätöksen tekoon omanedun tavoittelulla, niin silloin on kysymyksessä lahjonta.
Demokraattisen päätöksenteon pelisäännöt ovat oikeusvaltioissa selvät ja niitä tulee noudattaa kaikessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tiukasti.
torstai 15. toukokuuta 2008
200 kansanedustajaa - kampanjalasku n.7.423 326 euroa
Kohufarssit jatkuvat Eduskunnan osalta kun Keskustapuolueen kansanedustaja Kalli möläytti, että ei ole täyttänyt lain kirjainta vaalirahoituksen ilmoitusvelvollisuudesta. Kalli on nyt yrittänyt tiedotusvälineissä paikata ajattelemattomuuttaan.
maanantai 12. toukokuuta 2008
Politiikkoja natottaa
Porvarihallitus pelaa kaksilla korteilla kun sen Kokoomusryhmä vyöryttää Suomen turvallisuuspoliittiseksi ratkaisuksi liittymistä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon (North Atlantic Treaty Organisation NATO).
[1] Pohjalainen murresana, jolla tarkoitetaan sellaista henkilöä, jonka puheita ei tarvitse ottaa kovin vakavasti tai henkilö suurentelee asioita.
[2] http://fi.wikipedia.org/wiki/NATO
lauantai 3. toukokuuta 2008
Ympäristökupla – Palmuöljyssä?
*****
Biopolttoaineoivalluksen käyttöönotto yhä laajamittaisemmin maailmalla on aiheuttanut sen, että ruoan tuotantoon käytetty maa-ala on vähentynyt ja se on lisännyt (lisää) nälänhätää maailmalla etenkin kehitysmaissa.
*****
Biopolttoaineen tuotanto ei ole niin ekologista kuin annettu ymmärtää koska tutkimuksen lisääntyessä on todettu, että se todellisuudessa lisää päästöjä ilmakehään ja sillä on muita ympäristöhaittoja palmuöljyn kasvatusalueella. Kun sademetsäalueilla on laajamittaisesti ryhdytty viljelemään [1]palmuöljyä niin sen ympäristövaikutukset ovat jo nähtävissä (katso HS:n toimittajan raportti Borneon saarelta) mm. Borneo saarella, Malesiassa.
Suomalainen Neste Oil käyttää Porvoon jalostamollaan Borneolla tuotettua palmuöljyä ja se väittää, että se käyttää vain sertifioitujen tuottajien tuotantoa. [2][3]Neste sanoo, että Jatropah öljykasvia ei voi syödä, mutta se ei kerro sitä, että sen laajamittainen viljely sademetsävyöhykkeellä tuhoaa ruoan tuotannon pinta-alaa ja sademetsiä.
GreenpeacUusi palmuöljyplantaasi. Jäljellä on yksi puu paikalla
muistuttamassa paikalla olleesta sademetsästä. © Greenpeacee
Toinen palmuöljyn suurkuluttaja on elintarviketeollisuus mm. elintarvikejätti Unilever käyttää palmuöljyä 1,3 miljoonaa tonnia ja se on n. kolme prosenttia koko maailman palmuöljyn vuosituotannosta (lähde: Greenpeace). [4]Suomalainen elintarviketeollisuus käyttää raaka-aineenaan palmuöljyä, joka tulee pääsääntöisesti Ruotsista ja Malesiasta. [5]
Elintarviketeollisuuden tarpeisiin tuotiin palmuöljyä yli 14000 tonnia kemiallisesti muuntamatonta palmuöljynä ja-jakeita että 7 tonnia raakapalmuöljyä. WWF Suomi selvitti vuoden 2007 loppupuolella johtavien elintarvikeyritysten näkemyksiä kyselytutkimuksella palmuöljystä ja sen raportin johtopäätelmä on, että elintarviketuottajat eivät lotkauta korvaansa palmuöljyn alkuperälle ja eivätkä esitä vaatimuksia palmuöljyn tuottajalle ja välittäjille ympäristövastuullisesta öljyn tuottamisesta (raportin voi lukea, alaviitteet 4 ja 5, linkistä).
Sademetsää palaa Indonesiassa © Greenpeace
Lisäksi osa yhtiöistä sanoo, että etteivät ole vastuussa palmuöljytuotannon tuhoista kun ovat vain loppukäyttäjiä, todetaan raportissa. Välittäjä bulvaanien taakse on helppo paeta ottamatta itse teoistaan vastuutta.
*****
Suomalainen ruokateollisuus ja teollinen toiminta korostavat mieluusti ympäristövastuuta ja ovat jopa luoneet yhtiöille ympäristötavoitteita mutta kun kysymyksessä maa ulkopuolella tapahtuva teollinen toiminta niin ”hällä-väliä” mitä ympäristölle tapahtuu.
*****
WWF:n raportti on karheaa luettavaa (”[6]Syökö suomalainen elintarviketeollisuus viimeisiä sademetsiä”) siitä välinpitämättömyydestä miten mm. elintarvikeyhtiöissä suhtaudutaan mahdolliseen ympäristötuhoon palmuöljytuotantoalueilla.
*****
Tällaisella toiminnalla tuotantoyhtiöt tarhaavat vain omaa ympäristökilpeään ja julkisuudessa on silloin turha hymistä elintarvikeyhtiön ympäristövastuullisuudesta, elleivät he ole selvittäneet myös raaka-aineen tuotantotapoja alkuperämaassa. Vastuu tuotteen tuotantotavasta on silloin alan teollisuudella eikä kuluttajilla.
______________________________
[1] http://www2.hs.fi/extrat/ulkomaat/audioslide/borneo/
[2] Neste ja vastuullisuus
[3] http://www.nesteoil-showroom.fi/
[4] ja 5Palmuöljy ja elintarviketeollisuus
[6] WWF Suomi: Suomalainen ruokakori...