sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Norsupyssyt


Ammatilliset järjestöt ovat ottaneet järeät aseet esille kun he ajavat tärkeiksi katsomiaan asioita. Mutta ovatko käytössä olevat keinot ns. balanssissa esille nostettuihin asioihin nähden?

Terveydenhuoltoa uhkaava selkkaus on lajissaan ainutlaatuinen kun hoitajat uhkaavat työantajaa joukkoirtisanoutumisella. Norsupyssyt ovat tanakasti ladattuna, jolta tieltä on vaikea perääntyä kasvojaan menettämättä molempien osapuolten. He aikovat kertarysäyksellä nousta palkkakuopasta, joka on muodostunut usealta neuvottelukierrokselta. Terveydenhuoltoala tarvitsee myös palkka-arvotusta niin, että yhteiskunnan kannalta tärkeä työ tulee mahdollisimman hyvin hoidetuksi koska kysymyksessä on ihmisten hoitaminen. Ehkä olisi ollut hyvä rakentaa palkkaohjelma, jolla palkkakuopasta olisi noustu ylös hallitusti.

Terveydenhuoltoalan neuvottelukierrosta yrittävät häiriköidä monet tahot julkisuudessa kun mm. eräs Pohjanmaan rivikansanedustaja väittää hoitajien rivien rakoilevan tämän alueen suuriman sairaalan hoitajien keskuudessa. Lehdissä on monenlaista tarinaa terveydenhuoltoalan palkkaneuvottelujen ympärillä mm. peruspalveluministeri luo uhkakuvia siitä, että miten potilaat tulevat kärsimään mahdollisen terveydenhuoltoalan työtaistelun aikana. Norsupyssyt ovat käytössä monilla eri suunnilla, jolla yritetään saada polvilleen terveydenhuoltoalan ammattijärjestö.
-------------------
Järeitä toimenpiteitä on ollut myös käytössä erään suomalaisen tuotantolaitoksen luottamushenkilön irtisanomisen yhteydessä, jolla sanotaan olevan samankaltainen irtisanomissuoja kuin luottamushenkilöilläkin kun hän toiminut työntekijöiden edustajana yrityksen hallintoneuvostossa.

Ammattiyhdistysliikkeen tulee seisoa työstään irtisanottujen vierellä ja torjua heidän edustajiinsa tai järjestön jäseniin kohdistuvat painostustoimenpiteet. Työntekijäpuolta on informoitu, että kysymyksessä on laajemmasta asiasta kysymys, niin että työantajapuoli on murentamassa järjestelmällisesti työntekijöiden edustajille sovittuja suojalausekkeita mm. työsopimuksen irtisanomisien yhteydessä. Lehtien propaganda väittää, että asian ytimenä todellisuudessa olisi, jotain aivan muuta. Mene ja tiedä kun en ole suoraan myrskynsilmässä.

Mutta ihmeellistä asiassa on kuitenkin se, että ko. tuotantolaitoksen työntekijät itse eivät ole olleet valmiita näyttäviin ulosmarsseihin irtisanotun puolesta vaan norsupyssyjen kärkenä ovat toimineet muiden tuotantolaitoksen työntekijät. Alan työantajajärjestöltä on vaadittu toimenpiteitä niin, että jäsenyritys noudattaa lakeja ja sopimuksia. Mutta samalla työntekijäjärjestö on itse valmis rikkomaan mm. työehtosopimuksissa sovittuja työrauhavelvoitteen määräyksiä, ristiriitaista?

Perusoletuksena on, että tämänkaltaiset riita-asiat ratkotaan neuvotteluteitse järjestöjen välillä tai lakimiesten välityksellä. Se on varmaa, että järjestön jäsenten rahaa palaa näissä ulosmarsseissa palkan menetyksinä ja jäsenmaksuina, joista on jo olemassa työtuomioistuimen päätöksiä vaikka lopputulemista ei voi olla varma. Massiiviset toimet asioissa tulevat aina joskus saattaa päätökseen ja silloin tässäkään tapauksessa ei ole kunniakasta perääntymistietä selkkauksen osapuolilla.

Ei kommentteja: